Bewaaradvies

Pompoenen zijn zeer duurzame sierstukken. In tegenstelling tot een bos bloemen gaat een pompoen gemakkelijk een aantal maanden mee. Vaak worden de pompoenen door de kweker te vroeg geoogst waardoor de vrucht niet voldoende is uitgerijpt. Het gevolg is dat de pompoen eerder gaat rotten of slap wordt. Door de pompoen goed uit te laten rijpen aan de plant zorgen we ervoor dat de pompoenen en kalebassen zo lang mogelijk meegaan. Er is natuurlijk altijd een kans aanwezig dat de pompoen gaat rotten, want het blijft een natuurproduct. Het vruchtvlees van Halloween pompoenen is wat zachter waardoor deze een kortere houdbaarheid hebben. Door de pompoenen met de juiste hoeveelheid te bemesten, zorgvuldig te oogsten en goed te laten rijpen zorgen wij ervoor dat de staat van de pompoen optimaal is. Daarbij hebben we nog enkele tips voor u om de houdbaarheid van de pompoen te bevorderen.

  • Bewaar de pompoen op een droge plek.
  • De pompoenen blijven langer houdbaar bij een temperatuur boven de 10 graden Celsius.
  • Haal de pompoenen bij vorst binnen of bedek ze met een kleed of dergelijke (indien ze buiten liggen).
  • Laat de steel op de pompoen zitten. U kunt de steel gerust inkorten. Dit kan geen kwaad.
  • Beschadig de pompoen niet.
  • Leg de pompoenen niet in de buurt van fruit en verwijder eventuele rotte pompoenen zo snel mogelijk.

Wanneer je de Halloween pompoen hebt uitgehold en uitgesneden zal de houdbaarheid snel afnemen. Een uitgeholde pompoen gaat ongeveer 5 tot 12 dagen mee, afhankelijk van de creatie. Het zachte vruchtvlees in de pompoen gaat het snelste rotten. Door de pompoen goed uit te schrapen kan u de houdbaarheid iets verlengen. Er wordt vaak gezegd dat je de houdbaarheid kunt verhogen door de pompoen te bewerken met middelen als haarlak, zeep of olie. Dit zijn echter fabels. Een manier om de houdbaarheid wel te verhogen is door de pompoen na het carven acht uur lang in een bak met water en een scheut chloor te laten liggen. Dit kan de houdbaarheid met een week verlengen.